אימון ילדים ובני נוער לחיזוק הביטחון העצמי
מאת: ד"ר ניצן ברוקס וד"ר רונית שניידר
מאמנות מוסמכות בעלות ניסיון עשיר בעבודה חינוכית עם ילדים ובני נוער
ילדים ובני נוער מפתחים תחושת ערך עצמי וביטחון עצמי בהתאם למידת ההערכה שהם חווים מהאנשים המשמעותיים בסביבתם, בהתאם ליחסים החיוביים שהם מצליחים לייצר עם החברים הנבחרים על ידם, ובהתאם ליכולתם להצליח במשימות חייהם היומיומיות. לעיתים הביטחון העצמי נרכש מעצמו, עם ההתפתחות הגילאית, ולעיתים צריך התערבות של מומחים.
הורים רבים רוכשים עבור ילדיהם משאבים יקרים כגון: דירה עם חדר לכל ילד, בגדי מותגים, מחשבים, חוגי העשרה, מורים פרטיים וכד'- שיעזרו להם להצליח במשימות החברתיות, הלימודיות והאישיות. אבל את הדבר הכי חשוב לא ניתן לקנות בכסף- את מצב הרוח של הילד, את התאקלמותו החברתית, ואת האמונה ביכולותיו ובערכו!
מה הבעיה? הרי כל הורה מוכן לקטוף כוכבים מהשמים כדי שלילדו יהיה טוב- מדוע כל כך קשה להביא תחושת אושר לילדך? מה כבר ילד צרך?
כאן בדיוק נמצאת התשובה- כדי להבין מה הילד צריך ורוצה, לא דרך העיניים שלך, כמבוגר המאמין שאתה יודע מה טוב בשבילו, ושאתה חושב שידוע לך מה עובר עליו למרות הידיעה שלא כל דבר הוא מספר בבית- צריך לעיתים איש מקצוע אובייקטיבי.
יתרונו של השימוש במאמן אישי לילדים ובני נוער מתחיל מהמקום שתהיה כאן הזדמנות להקשיב לילד ממקום חדש ונקי מחוויות עבר, משיפוטיות, ומרגשות אשמה או כעס, כפי שחווים לא מעט הורים כלפי ילדיהם כשתהליך התפתחותי מסוים, כגון: הצלחה בלימודים, מעמד חברתי וכד'- לא מצליח. המאמן יכול להכיר את הילד בלי להשוותו לאחים, לילדים בכיתתו, ומבלי לקחת בחשבון את הפער בין מה שההורים והמחנכים תכננו עבורו לבין מה שהינו.
כל תהליך אימון מתחיל בהתייחסות של "הילד במרכז", סריקה של התחומים המשמעותיים בחייו, ומהי מידת הצלחתו בכל אחד מהם? בהמשך, בוחרים עם הילד או הנער במה הוא רוצה להשתפר. בשלב זה, התלמיד מועצם מעצם העובדה שהבחירה על מה לשים את הדגש בהתנהלות חייו מופקדת בידיו. מכאן ממשיך תהליך של הצפת הכישורים והיכולות שהוא יכול להביא איתו להשגת המטרה. תהליך זה נקי מהשיפוטיות, וכולו מתרכז בעוצמות הנתפסות בעיניו של הילד או הנער. התלמיד מקבל משימות קטנות וגדולות לתרגול, וככול שמידת ההצלחה גדלה, כך מתחזק ביטחונו העצמי ודימויו האישי.
הצלחה בתהליך אימון קשורה ביכולת של המאמן להאמין ביכולתו של המתאמן, ולהוביל אותו תהליך של פריצת דרך והגעה להצלחה. הורים לא תמיד מעריכים נכון את יכולתו של ילדם, ולא תמיד מבינים את המניעים ואת הצרכים העמוקים של בנם. למשל: הורים יכולים לבקש עבור ילדם פופולאריות חברתית, כשהילד או הנער מוטרדים מנושאים אחרים, שאולי באים לידי ביטוי במצב החברתי שלהם.
אין אדם שרוצה את טובתו של הילד יותר מהוריו, אבל כפי שציינו, לעיתים נדרשת אובייקטיביות, ושימוש בכלים מקצועיים כדי לעזור לזה לקרות.
למקום של ניסיון אימוני וחינוכי עשיר, יש חשיבות רבה. רק מי שמכיר את המציאות הבית- ספרית בשטח מקרוב ויודע לעשות את ההקשרים בין הבטן הרכה של התלמיד לבין הדינאמיקה של בית הספר יכול לעזור לילדך לנקוט בפעולות ולקבל החלטות שיקדמו את מטרותיו הן בכיתה והן בחברת הילדים בשעות אחר הצהרים.
במאה ה-21 הורים נעדרים שעות רבות מהבית, בשל שעות עבודה מרובות ואילו הילדים נמצאים שעות רבות מול "מסכים" בשל אמצעי התקשורת הנוכחיים. הם מבלים שעות ארוכות אל מול המחשב (גם לצורך הכנת שיעורים ועבודות וגם לצורך משחקים), הטלפון הסלולארי, האייפד, וכו', ומתקשים לעיתים בתקשורת הבין אישית וגם הפנים אישית- הם מתקשים להבין את רגשותיהם.
תהליך האימון מלמד את המתאמן להתמקד במה שמעניין אותו , בכוחות של עצמו, ביכולת לראות מי האנשים בסביבתו שהוא יכול לרתום אותם להשגת מטרותיו וליווי נכון של הילד בתהליך אחד או שניים להשגת מטרותיו הוא ידע לעשות בעצמו תהליכים דומים בנושאים נוספים שונים שיצוצו במהלך חייו. יכולת זו מקנה לילד ידע ושליטה בהתמודדות עם מצבים יומיים מורכבים ומחזקת את ביטחונו העצמי.